Élesztő felfuttatása
2024.03.07
Puha, levegős kelt tészta (kenyér, kalács, pogácsa, bukta stb.) készítéséhez használjuk az élesztőt . Élesztő gombák vannak benne, amik a sütés során szén-dioxidot termelnek. Ettől a gáztól emelkedik meg a tészta, például: kalács, kenyér, aranygaluska, bukta, pogácsák, zserbó, vagy pizza. Az élesztő felfuttatásánál néhány egyszerű dologra kell figyelni.
A tészta hozzávalóit kb. 45 perccel a sütés kezdete előtt vedd elő a hűtőből, így azok átveszik a konyha hőmérsékletét.
- A friss élesztőt 5 dkg-os kockában lehet megvásárolni és hűtőben kell tárolni. Felhasználás előtt kézmeleg tej és cukor/ méz hozzáadásával fel kell futtatni.
- Lehet kapni szárított/instant élesztőt is, ezt tovább eláll, és nincs szüksége hűtésre.