Korhelyleves
2024.01.16
Az ünnepek utáni időszakban jól esik ez a savanykás, ízekben gazdag leves. Segíti a megterhelt emésztőrendszer regenerálódását.
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt (fekete erdei) sonka apróra darabolva/kolozsvári szalonna
- 2 közepes fej hagyma
- 1 kanál zsiradék (füstölt szalonna zsírja is jó)
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg cserkész vagy füstölt kolbász
- 3 db babérlevél
- bors, őrölt kömény ízlés szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- Ízlés szerint só ( csak kóstolás után, szükség szerint, mert a sonka sós)
- habaráshoz : 2 dl hideg víz, 2 dl tejföl, 2 csapott evőkanál liszt
Elkészítés:
- A savanyú káposztáról lecsöpögtetem a levét és a káposztát felvágom.
- A felaprított sonkát/szalonnát és a hagymát megdinsztelem a zsiradékon. Meghintem a fűszerekkel és a pirospaprikával, és a felaprított káposztát hozzáöntöm.
- Felöntöm 2 liter forró vízzel, hozzáadok 1 kávéskanál sót, elkeverem és puhára főzöm (kb. 40 perc).
- A feldarabolt kolbászt beleteszem a levesbe.
- Elkészítem a habarást: a hozzávalókat simára keverem és beleöntöm a forró levesbe.
- Szükség esetén teszek még bele sót. Forrástól számítva 10 percig főzöm.
- Tálaláskor 1-2 kávéskanál tejföllel ízesítem.