Korhelyleves

2024.01.16

Az ünnepek utáni időszakban jól esik ez a savanykás, ízekben gazdag leves. Segíti a megterhelt emésztőrendszer regenerálódását. 

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt (fekete erdei) sonka apróra darabolva/kolozsvári szalonna
  • 2 közepes fej hagyma 
  • 1 kanál zsiradék (füstölt szalonna zsírja is jó)
  • 1 kg savanyú káposzta  
  • 50 dkg cserkész vagy füstölt kolbász 
  • 3 db babérlevél 
  • bors, őrölt kömény ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika 
  • Ízlés szerint só ( csak kóstolás után, szükség szerint, mert a sonka sós)
  • habaráshoz : 2 dl hideg víz, 2 dl tejföl, 2 csapott evőkanál liszt 

Elkészítés:

  1. A savanyú káposztáról lecsöpögtetem a levét és a káposztát felvágom. 
  2. A felaprított sonkát/szalonnát és a hagymát megdinsztelem a zsiradékon. Meghintem a fűszerekkel és a pirospaprikával, és a felaprított káposztát hozzáöntöm. 
  3. Felöntöm 2 liter forró vízzel, hozzáadok 1 kávéskanál sót, elkeverem és puhára főzöm (kb. 40 perc).
  4.  A feldarabolt kolbászt beleteszem a levesbe.
  5. Elkészítem a habarást: a hozzávalókat simára keverem és beleöntöm a forró levesbe.
  6. Szükség esetén teszek még bele sót. Forrástól számítva 10 percig főzöm.
  7. Tálaláskor 1-2 kávéskanál tejföllel ízesítem.