Aszalt szilvás, kókuszos zabkeksz
2025.10.07

Te tudod, hogy az aszalt szilva segít Neked megőrizni a csontjaid egészségét? Napi 3 darab... a régebb óta fiataloknak szinte kötelező...! :) Most a diétás változatot tettem közzé, de persze ezt az egészséges alternatívát választók számára is ajánlom.
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj/ kókuszzsír
- 10 dkg kókuszvirág cukor vagy 2.5 dkg 1:4 eritrit&stivia
- 1 tojás
- 25 dkg kamut/durum liszt
- 1 kávéskanál sütőpor vagy fél kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg aszalt szilva/ aszalt vörös áfonya felaprítva
Elkészítés:
- A lisztet egy tálba szórom, összekeverem a sóval, a zabpehellyel, a sütőporral vagy szódabikarbónával és a kókuszreszelékkel..
- A hideg vajat összemorzsolom ezzel a lisztkeverékkel.
- Hozzáadom a kókuszvirág cukrot vagy az édesítőszert, a tojást, és az összevágott aszalt szilvát vagy áfonyát.
- Az összedolgozott tésztából diónyi nagyságú gombócokat formázok, aztán a tenyeremmel kicsit ellapítom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, egymástól nagyobb távolságra.
- Előmelegített hőlégkeveréses sütőben, 160 Celsius fokon körülbelül 15 percig sütöm, amíg a széle megpirul, és kérges lesz a teteje.
Bármilyen aszalt gyümölccsel megsüthető a keksz.