Diétás túrógombóc

2025.10.20

Első menzás emlékem az általános iskolából a túrógombócról van: Akkor ettem életemben először, és nagyon nem ízlett. Négyet belém tömtek, de én visszaadtam a konyhás néniknek,"ajándékba"...:D      Ez a diétás változat viszont nagyon ízlik nekem :)

Hozzávalók:

  • 500 g túró (én 2 db tégelyes túrót használtam)
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál kókuszvirág cukor
  • fél evőkanál 4:1 eritrit&stívia édesítőszer
  • 12 evőkanál gluténmentes zabpehelyliszt
  • csipet só
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagy pohár tejföl + édesítőszer vagy cukor ízlés szerint az édesítésére

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat összekeverem egy tálban.
  2. 30 percig pihentetem, hogy a liszt jól magába tudja szívni a nedvességet.
  3. Forralt vízbe 1 evőkanál kókuszzsírt és  1 evőkanál sót öntök.
  4. A masszából, nedves kézzel, gombócokat formázok és beleteszem a forralt vízbe. 
  5. 1 evőkanál vajon megpirítok 15 dkg zsemlemorzsát.
  6. Miután feljött az összes gombóc a víz felszínére, még 2 percig főzöm.
  7. Szűrőlapáttal kiveszem a forró vízből és azonnal ráteszem a megpirított zsemlemorzsára, megforgatva benne. 
  8. Tálaláskor édesített tejföllel locsolom meg.