Házi perec

2025.09.30

Ma már a bolti perec és a ropi is pálmaolajjal készül.... Süssünk inkább otthon, egészséges hozzávalókból perecet.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojás sárgája a tésztába
  • 1 tojás sárgája a kenéshez
  • 2-3 evőkanál tej
  • só/ szezámmmag/ lenmag/ sajt/ köménymag a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat kemény tésztává összegyúrom.
  2. A tésztából ceruzavékony pálcákat sodrok, amiből vékony pereceket formázok.
  3. A perecek tetejét megkenem a tojásfehérjével, és megszórom a tetejét tetszés szerinti maggal vagy sóval.
  4. Sütőpapírra helyezve, 180 C fokon barnára pirítom. 

A maradék két tojás fehérjéből 5 dkg porcukorral és egy csipet sóval kemény habot verek. Nyomózsákból vagy nylon zacskóból sütőlemezre nyomva apró "csókokat" formázok, és 100 C fokon, 1 óra alatt habcsókokat sütök.