Almás rácsos

2024.10.08

Almaszezon indul! A leghosszabb folyamat benne az alma előkészítése, de megéri. a levéből pedig fincsi ivólé készíthető.

Az iskolában ezért a 3. emeletről is lejönnek, és bekukkantanak a tankonyhába felnőttek és gyerekek egyaránt, hátha kaphatnak egy kis morzsát az illatozó süteményből!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 3-4 evőkanál tejföl vagy tej
  • 2 evőkanál búzadara vagy zabpehely

A töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 15 dkg porcukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A lisztet a sütőporral összekeverem, majd ezzel a keverékkel szétmorzsolom a vajat. A többi hozzávalóval együtt összegyúrom a tésztát.

2. Kettéosztom a masszát, és az egyik felét a tepsinek megfelelő méretű lappá nyújtom. Ha rácsos változatot készítek, mint a képen, akkor a 2/3 részt nyújtom ki.

3. A tésztalapot a kivajazott tepsi aljába teszem, és egyenletesen szétterítem rajta a búzadarát vagy a zabpelyhet.

4. Az almákat megmosom, meghámozom, és lereszelem egy nagy lyukú reszelőn úgy, hogy almacsutka ne kerüljön bele a reszelékbe.

5. A reszelt alma levét kinyomkodom (ezt szívesen megisszák a gyerekek), a reszeléket összekeverem a cukorral és a fahéjjal, és elterítem a búzadarás lapon.

6. Kinyújtom lappá a tészta másik felét is, ráhelyezem az almatöltelékre, és megkenem tojással vagy tejjel. Megszurkálom villával, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon a süteményből.

A rácsos változatnál az 1/3 rész tésztát 1 cm vastagra kinyújtom, 1 cm széles csíkokra vágom fel, és berácsozom vele az almatölteléket. Ennek a tetejét is megkenem tojással vagy tejjel, de nem szükséges megszurkálni.

7. Behelyezem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütöm (ezt tűpróbával ellenőrzöm).