Almás gerincek

2024.10.08

Az almás receptek száma végtelen. Készíthetünk hagyományos almás pitét is, de én most egy izgalmasabb variációt gondoltam ki: Vastag töltelék ropogós tésztában. Ideális párosítás :)

Tészta hozzávalói:

  • 75 dkg kamut/durum liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dkg "4:1 eritrit &stevia édesítő" (megfelel 200 g cukornak)
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 30 dkg vaj
  • 2.5-3 dl tej

Töltelék hozzávalói:

  • 3 kg alma
  • 5 dkg 4:1 eritrit &stevia édesítő
  • 1/4 kávéskanál citromsavat/ 1 citron
  • 2 evőkanál fahéj
  • 3 evőkanál zabpehely gerincenként (majd a töltelék alá fog kelleni)

Elkészítés:

  1. A lisztet elkeverem a sütőporral.
  2. A vajat lereszelem apró lyukú reszelőn és összemorzsolom a liszttel.
  3. A többi hozzávalót úgy keverem bele, hogy a tejet apránként adagolom hozzá.
  4. Amikor összeállt a tészta, 20 percet pihentetem.
  5. Ezalatt elkészítem a tölteléket:
  6. 3 kg almát meghámozok, lereszelek, és kinyomkodom a levét.
  7. Beletéve a fahéjat, a citromsavat / 1 citrom leve, és az édesítőszert, jó alaposan összekeverem.
  8. A tésztát négy részre osztom és sodrófával mind a négy részt 20 cm széles és 40 cm hosszú lappá nyújtom.
  9. Mindegyik közepén meghagyva egy7 cm széles sávot, ferdén bevagdosom 1.5 - 2 cm széles csíkokra a széleket. Középre elterítek 3 evőkanál zabpelyhet, és erre halmozom rá 5 cm magasra és 5 cm szélesre a tölteléket.
  10. Két oldalról felváltva ráhajtom a csíkokat a töltelékre, a tetején összenyomkodva.
  11. Mindegyik tetejét bekenem tojással.
  12. A négy megtöltött tésztát 2 tepsiben helyezem el.
  13. Hideg sütőbe téve a 2 tepsit, 140 C fokra állítom a hőfokot, és hőlégkeveréssel, 40 perc alatt készre sütöm a négy almás gerincet. (Az édesítőszer eritrit tartalma miatt nem mehetek 160 C fok fölé, mert akkor elveszítené az édesítő erejét. A hőlégkeverés 20 C fokkal magasabb hőfokot hoz létre, így takarékoskodni lehet az energiával. Ha cukorral készül, 180 C fokon kb. fél óra a sülési idő.)