Almás gerincek
2024.10.08
Az almás receptek száma végtelen. Készíthetünk hagyományos almás pitét is, de én most egy izgalmasabb variációt gondoltam ki: Vastag töltelék ropogós tésztában. Ideális párosítás :)
Tészta hozzávalói:
- 75 dkg kamut/durum liszt
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg "4:1 eritrit &stevia édesítő" (megfelel 200 g cukornak)
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 30 dkg vaj
- 2.5-3 dl tej
Töltelék hozzávalói:
- 3 kg alma
- 5 dkg 4:1 eritrit &stevia édesítő
- 1/4 kávéskanál citromsavat/ 1 citron
- 2 evőkanál fahéj
- 3 evőkanál zabpehely gerincenként (majd a
töltelék alá fog kelleni)
Elkészítés:
- A lisztet elkeverem a sütőporral.
- A vajat lereszelem apró lyukú reszelőn és összemorzsolom a liszttel.
- A többi hozzávalót úgy keverem bele, hogy a tejet apránként adagolom hozzá.
- Amikor összeállt a tészta, 20 percet pihentetem.
- Ezalatt elkészítem a tölteléket:
- 3 kg almát meghámozok, lereszelek, és kinyomkodom a levét.
- Beletéve a fahéjat, a citromsavat / 1 citrom leve, és az édesítőszert, jó alaposan összekeverem.
- A tésztát négy részre osztom és sodrófával mind a négy részt 20 cm széles és 40 cm hosszú lappá nyújtom.
- Mindegyik közepén meghagyva egy7 cm széles sávot, ferdén bevagdosom 1.5 - 2 cm széles csíkokra a széleket. Középre elterítek 3 evőkanál zabpelyhet, és erre halmozom rá 5 cm magasra és 5 cm szélesre a tölteléket.
- Két oldalról felváltva ráhajtom a csíkokat a töltelékre, a tetején összenyomkodva.
- Mindegyik tetejét bekenem tojással.
- A négy megtöltött tésztát 2 tepsiben helyezem el.
- Hideg sütőbe téve a 2 tepsit, 140 C fokra állítom a hőfokot, és
hőlégkeveréssel, 40 perc alatt készre sütöm a négy almás gerincet. (Az
édesítőszer eritrit tartalma miatt nem mehetek 160 C fok fölé, mert akkor
elveszítené az édesítő erejét. A hőlégkeverés 20 C fokkal magasabb hőfokot hoz
létre, így takarékoskodni lehet az energiával. Ha cukorral készül, 180 C fokon
kb. fél óra a sülési idő.)