Bableves füstölt sonkával

2023.12.03

Tartalmas egytálétel, ami akkor a legfinomabb, ha megáll benne a kanál. Hogy ez hogy maradt ki eddig...? Nem is értem...

Ha nem akarod áztatni a babot, vagy elfelejtetted, jó megoldás a konzerv bab. Füstölt csülök helyett pedig nyers, füstölt sonkaszeleteket javaslok. Próbáld ki, nem fogsz csalódni. 

A leves hozzávalói:

  • 30 dkg hagyományosan pácolt, nyers, szeletelt füstölt sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1+1 evőkanál kókusz/liba/kacsa/mangalica zsír
  •  5 db sárgarépa karikázva
  • 5 szem krumpli felkockázva
  • 2 db fehérrépa lereszelve
  • 10 dkg zeller lereszelve
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 liter forró víz 
  • 1 csokor zöldpetrezselyem /1 evőkanál szárított petrezselyem
  • 2 doboz vörös bab konzerv
  • 1 kávéskanál só (ez a mennyiség változhat a sonka sózásától függően)

ELKÉSZÍTÉS

  1.  A sonkát kockára vágom, majd a zsiradékkal és a vörös hagymával együtt fedő alatt dinsztelem (párolva pirítás).
  2. Néhány perc múlva hozzáöntöm a felkockázott zöldpaprikát, a lereszelt zellert és fehér répát, és együtt dinsztelem tovább.
  3.  A  szeletelt sárgarépát a kockázott krumplival beledobom a fazékba és felöntöm 2 liter forró vízzel.
  4. Forrástól kezdve, kis lángon, 20 percig főzöm, majd hozzáöntöm a konzerv vörös babot. 
  5. Elkészítem a rántást: 2 evőkanál lisztet 1 fakanálnyi zsiradékon, kis lángon, állandó keverés mellett megpirítok. Hozzáadom a petrezselymet, a reszelt fokhagymát és a piros paprikát, és összekeverem az anyagokat. (Nem szabad pirítani, le kell venni a tűzről és úgy összekeverni, nehogy megégjenek a fűszerek.) Felöntöm 2 dl hideg vízzel, és simára keverem a rántást, majd beleöntöm a levesbe. 
  6. Elkészítem a csipetkét ( lent a videón megtekinthető a folyamat).
  7. Amikor újra felforr a lé, beleöntöm a csipetkét és addig főzöm a levest, míg a csipetkék feljönnek  a leves tetejére. Ha a tészta megpuhult, elzárom a leves alatt a hőforrást.

Csipetke hozzávalói:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál liszt + liszt a szóráshoz
  • pici só

A csipetke elkészítése a videón megtekinthető: