Chili con carne "Bornemisza módra"

2020.05.14

Ahogy nézegettem a régi képeket, megtaláltam ezeket a fotókat. Döbbenetes, hogy milyen régen volt, ugyanakkor mégis olyan, mintha tegnap lett volna... Abban a különleges kiváltságban volt részem, hogy 8 évig lehettem együtt ezzel az osztállyal.

Még aktuálisabbá pedig 2021. májusában vált ez a kép, mert ebből az osztályból egy kedves tanítványom a Corvinus Egyetem elvégzése mellett, két éves OKJ képzés keretében, megszerezte a szakács képesítést. Saját elmondása alapján a sütő-főző szakkörön döntötte el, hogy egyszer még szakács lesz. Ez a BOLDOGSÁG egy tanár számára. Főleg, ha nem egyedüli példa, hanem többen is ezt mondják. :):):)

Köszönöm Anett, hogy ezt elmondtad nekem! :D

A képek az első osztályom 8-os korában készültek 2012-ben. Örülök, hogy megtaláltam őket! :)
A képek az első osztályom 8-os korában készültek 2012-ben. Örülök, hogy megtaláltam őket! :)

Hozzávalók:

  • 1 doboz Kidney vörös bab konzerv
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 500 gramm vegyes darált hús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g dobozos paradicsomszósz
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál őrölt piros paprika
  • őrölt bors, ízlés szerint
  • erős paprikakrém, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát apróra vágom és zsiradékon megdinsztelem.
  2. A végén adom hozzá a fokhagymát, és néhány keverés után leveszem a tűzhelyről, mert a fokhagyma erős hő hatására megkeseredik.
  3. Belerakom a fűszereket és a pirospaprikát.
  4. Hozzáadom a darált húst, és 10-15 percig pirítom.
  5. Felöntöm a paradicsomszósszal, összekeverem, és összeforralom.
  6. Hozzáadom a konzerv kukoricát és a konzerv babot, ízesítem még erős paprikával is.                                                               A

A kész chili con carne mellé lehet friss bagettet /kenyeret, esetleg rizsköretet tálalni.

K. Márk küldte a képet. (6.a)
K. Márk küldte a képet. (6.a)