Darált húsos pite
2021.05.08
Ha baráti társaságot várunk és nem akarunk sok időt tölteni a konyhában, nagy sikert fogunk aratni ezzel a töltött tésztával. Ha véletlen - valamilyen rejtélyes oknál fogva - marad belőle másnapra, bátran csomagoljuk be tízóraira.

Pite hozzávalói:
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 80 dkg durumbúza / kamut liszt
- 2 csomag élesztőpor vagy 5 dkg felfuttatott élesztő (lásd lejjebb)
- 2 kávéskanál só
- kb. 6 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 1 evőkanál fekete szezámmag (elhagyható)
Friss élesztő felfuttatása:
1. 0.5 dl kézmeleg tejbe belemorzsolom az élesztőt.
2. Teszek hozzá egy kávéskanál mézet.
3. Simára keverem a 3 összetevőt.
4. Várok kb. 5-10 percet, hogy felfusson ez a keverék.
5. Beleöntöm a liszthalom közepében kialakított mélyedésbe.
Ragu hozzávalói:
- 1 kg darált sertéscomb
- 1 kanál kókuszzsír
- 2 fej hagyma
- 2 kápia paprika
- 2 fehér húsú paprika
- 1 fej lilahagyma
- 2 paradicsom
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál majoránna
- fél kávéskanál fehér bors
- 2 kávéskanál só
- ízlés szerint chili paprika (elhagyható)
Elkészítés:
1. Elkeverem a tészta hozzávalóit, és lágy masszává gyúrom.
2. Tálba teszem, és lefedem egy tiszta konyharuhával.
3. 1 órát kelesztem, kb. 24 C fokos helyiségben.
4. Közben elkészítem a ragut: 2 fej hagymát összevágok, és fedő alatt megdinsztelem 1 kanál kókuszzsíron.
5. Beleteszem a darált húst, megpirítom kissé, aztán hozzáadom a fűszereket.
6. 10 percig fedő alatt párolom, majd hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket.
7. További 10 percig párolom, majd fedő nélkül főzöm, amíg elfő a leve.
8. Átgyúrom a megkelt tésztát, és 2 egyenlő részre osztom.
9. Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
10. Egy nagy méretű sütőtepsit kikenek zsiradékkal.
11. A tészta egyik felét kinyújtom a tepsi méretére, és belehelyezem a tepsibe.
12. Rásimítom a ragut, majd befedem a tészta másik, szintén kinyújtott felével.
13. Rászórom a reszelt sajtot és a szezámmagot.
14. Forró sütőben 45-50 percig (tűpróbáig) sütöm.
15. Felszeletelve tálalom.
2. Tálba teszem, és lefedem egy tiszta konyharuhával.
3. 1 órát kelesztem, kb. 24 C fokos helyiségben.
4. Közben elkészítem a ragut: 2 fej hagymát összevágok, és fedő alatt megdinsztelem 1 kanál kókuszzsíron.
5. Beleteszem a darált húst, megpirítom kissé, aztán hozzáadom a fűszereket.
6. 10 percig fedő alatt párolom, majd hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket.
7. További 10 percig párolom, majd fedő nélkül főzöm, amíg elfő a leve.
8. Átgyúrom a megkelt tésztát, és 2 egyenlő részre osztom.
9. Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
10. Egy nagy méretű sütőtepsit kikenek zsiradékkal.
11. A tészta egyik felét kinyújtom a tepsi méretére, és belehelyezem a tepsibe.
12. Rásimítom a ragut, majd befedem a tészta másik, szintén kinyújtott felével.
13. Rászórom a reszelt sajtot és a szezámmagot.
14. Forró sütőben 45-50 percig (tűpróbáig) sütöm.
15. Felszeletelve tálalom.