Darált hússal töltött zsemle
Nem gondoltam, hogy ez ilyen finom lesz... :)
Készítés közben formálódott a recept.
Becenevet is kapott Rafael unokámtól, akinek nagyon ízlett:
" Mama nevezetű gombóc"
A zsemletészta hozzávalói:
- 170 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 170 g búzafinomliszt
- 1 csomag élesztőpor
- 4 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 2,5 dl langyos tej
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összekeverem, megdagasztom.
2. Textillel letakarva 1 órát szobahőmérsékleten kelesztem.
3. Átgyúrom, majd 16 egyenlő részre osztom.
4. A részekből kis zsemléket formázok, majd 15 percig letakarva pihentetem.
5. Egyesével kb. 10 cm átmérőjű korongokat nyújtok belőlük.
A töltelék hozzávalói:
- 50 dkg darált sertéscomb
- ½ evőkanál kókuszolaj
- 2 fej hagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 sárgarépa lereszelve
- 1 kápia paprika összedarabolva
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál kakukkfű
- ½ kávéskanál rozmaring ( Csak az tegyen bele, aki szereti az ízét!)
- 1 evőkanál petrezselyem aprítva
- 1 tojás
A szósz hozzávalói:
- 1 dl tejföl
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ kávéskanál só
- 1 kávéskanál pirospaprika
A tészta tetejére:
- 20 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
1. A hagymát egy serpenyőben üvegesre pirítom a zsiradékkal.
2. Beleteszem a többi hozzávalót a hús nélkül, és kis lángon, pár percig kevergetve összepirítom.
3. Hozzákeverve a darált húst, 15 percig együtt párolom/ pirítom, fedővel lefedve.
4. Lehűtöm, majd belekeverem a tojást.
5. A kinyújtott tésztakorongokra halmozok 1-1 evőkanálnyi tölteléket, a korongokat batyuvá formázom, és az összeillesztett részüket alulra fordítom, így zsemle formákat kapok.
6. Kör alakú kivajazott tortaformába teszem, és szósszal teljesen befedem a tetejüket.
7. 180 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
8. Kivéve a sütőből sajtot halmozok a zsemlék tetejére.
9. Visszatéve a sütőbe még 30 percig sütöm, amíg a sajt aranybarnára pirul.