Darált hússal töltött zsemle

2023.11.21

Nem gondoltam, hogy ez ilyen finom lesz... :)

Készítés közben formálódott a recept.

Becenevet is kapott  Rafael unokámtól, akinek nagyon ízlett:

" Mama nevezetű gombóc"

A zsemletészta hozzávalói:

  • 170 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 170 g búzafinomliszt
  • 1 csomag élesztőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál só

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit összekeverem, megdagasztom.

2. Textillel letakarva 1 órát szobahőmérsékleten kelesztem.

3. Átgyúrom, majd 16 egyenlő részre osztom.

4. A részekből kis zsemléket formázok, majd 15 percig letakarva pihentetem.

5. Egyesével kb. 10 cm átmérőjű korongokat nyújtok belőlük.

A töltelék hozzávalói:


  • 50 dkg darált sertéscomb
  • ½ evőkanál kókuszolaj
  • 2 fej hagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 1 kápia paprika összedarabolva
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • ½ kávéskanál rozmaring ( Csak az tegyen bele, aki szereti az ízét!)
  • 1 evőkanál petrezselyem aprítva
  • 1 tojás

A szósz hozzávalói:

  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • ½ kávéskanál só
  • 1 kávéskanál pirospaprika

A tészta tetejére:

  • 20 dkg reszelt trappista sajt


Elkészítés:

1. A hagymát egy serpenyőben üvegesre pirítom a zsiradékkal.


2. Beleteszem a többi hozzávalót a hús nélkül, és kis lángon, pár percig kevergetve összepirítom.


3. Hozzákeverve a darált húst, 15 percig együtt párolom/ pirítom, fedővel lefedve.


4. Lehűtöm, majd belekeverem a tojást.

5. A kinyújtott tésztakorongokra halmozok 1-1 evőkanálnyi tölteléket, a korongokat batyuvá formázom, és az összeillesztett részüket alulra fordítom, így zsemle formákat kapok.

6. Kör alakú kivajazott tortaformába teszem, és szósszal teljesen befedem a tetejüket.

7. 180 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.

8. Kivéve a sütőből sajtot halmozok a zsemlék tetejére.

9. Visszatéve a sütőbe még 30 percig sütöm, amíg a sajt aranybarnára pirul.