Datolyás golyó magkeverékkel

2024.07.30

Több hasonló receptet láttam már a közösségi médiában, és úgy gondoltam, kipróbálok egy saját variációt. Egy kis kísérletezés néha nagyon fincsi ételeket szül... :)
A végeredmény akár a kókuszgolyó egészséges alternatívájának is tekinthetö, mert nem tartalmaz hozzáadott cukrot. 

Hozzávalók:

  • 40 dkg datolyapaszta/ magozott datolya
  • 10 dkg natúr tökmag
  • 10 dkg natúr napraforgó mag (szotyi)
  • 10 dkg lenmag
  • 10 dkg szezámmag
  • 1/4 mokkáskanál só
  • 8 evőkanál víz

Elkészítés:

  1. A magkeveréket kávéőrlőn ledarálom.
  2. Késes aprítóba beleteszem a kis darabokra felvágott datolyapasztát/datolyát, és hozzáadom a kimért vizet. 
  3. Jó erősen lefogva a késes aprítót
    (különben megperdül), összeaprítom a datolyapasztát, a vízzel együtt. Nem baj, ha nem lesz teljesen sima a massza. 
  4. A megőrölt magkeveréket hozzáöntöm a pasztához, és  kézzel összegyúrom. 
  5. Enyhén nedves kézzel apró golyókat formázok belőle, majd beleforgatom kókuszreszelékbe.