Diós rozskenyér

2022.03.07

A dió sütve fantasztikus ízű, ettől a  kenyér igazán különleges zamatot kapott. Mindenféle feltét nélkül, önmagában is élvezhető!

Hozzávalók:

  • 250 g érett kovász (lehetőleg rozsból, de búzából is jó)
  • 350 g teljes kiőrlésű rozsliszt / világos rozsliszt
  • 150 g alakor teljes kiőrlésű ősbúza liszt/ durum liszt
  • 400-430 g "kézmeleg" víz
  • 4 teáskanál pótkávé granulátum (cukor nélküli gyorsan oldódó) (elhagyható)
  • 100 g darabosra darált dió
  • 20 g só
  • 1 teáskanál őrölt koriander (elhagyható)
  • 1 teáskanál őrölt kömény (elhagyható)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • a szóráshoz rizsliszt

Elkészítés:


1. A kovászt addig keverem egy tálban a kézmeleg vízzel, amíg feloldódik.

2. Hozzáadom a pótkávét, koriandert és a köményt, majd fokozatosan belekeverem a kétféle lisztet. Mivel nagyon ragadós, ezért műanyag spatulát használok, egészen addig, amíg összeáll a tészta.

3. Ezután rakom bele a sót és az olajat.

4. 2 részre osztom és mindkét részhez hozzákeverek 50-50 g diót,

6. A kelesztőkosárba beleteszek egy konyharuhát, ezt alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a dió miatt kevésbé ragacsos kenyértésztát. Ezután kelesztőkosárral együtt egy nylonzacskóba helyezem, 2-3 fújással vizet permetezek a zacskó belső, felső részébe, majd bekötöm a száját.

7. A tésztát 26 C fokon kelesztem kb. 3 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogata. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem - egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)

8. A sütőbe helyezek egy pici  lábasban vizet (ami a sütéskor a párát szolgáltatja).

9. Előmelegítem a sütőt 270 C fokra ( az ajtó kinyitásakor nagy hőveszteség történik, ezért kell az elején magasabb hőfokra felfűteni a sütőt)., kiveszem belőle a sütéshez felforrósított formákat, és erre borítom a nylonzacskóból kivett kenyértésztát. A sütőtér tetejébe egy tepsit helyezek, ami meggátolja, hogy megégjen a kenyerek teteje.

10. 230 C fokon fél órát sütöm, majd kiveszem a sütőből a vizes lábast, a felső tepsit, a hőfokot pedig 210 C fokra állítom, és tovább sütöm a kenyeret még 30 percig.

11. Kihűlés után vágom fel.

Felvágott belső
Felvágott belső