Diós rozskenyér
A dió sütve fantasztikus ízű, ettől a kenyér igazán különleges zamatot kapott. Mindenféle feltét nélkül, önmagában is élvezhető!
Hozzávalók:
- 250 g érett kovász (lehetőleg rozsból, de búzából is jó)
- 350 g teljes kiőrlésű rozsliszt / világos rozsliszt
- 150 g alakor teljes kiőrlésű ősbúza liszt/ durum liszt
- 400-430 g "kézmeleg" víz
- 4 teáskanál pótkávé granulátum (cukor nélküli gyorsan oldódó) (elhagyható)
- 100 g darabosra darált dió
- 20 g só
- 1 teáskanál őrölt koriander (elhagyható)
- 1 teáskanál őrölt kömény (elhagyható)
- 2 evőkanál olívaolaj
- a szóráshoz rizsliszt
Elkészítés:
1. A kovászt addig keverem egy tálban a kézmeleg vízzel, amíg feloldódik.
2. Hozzáadom a pótkávét, koriandert és a köményt, majd fokozatosan belekeverem a kétféle lisztet. Mivel nagyon ragadós, ezért műanyag spatulát használok, egészen addig, amíg összeáll a tészta.
3. Ezután rakom bele a sót és az olajat.
4. 2 részre osztom és mindkét részhez hozzákeverek 50-50 g diót,
6. A kelesztőkosárba beleteszek egy konyharuhát, ezt alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a dió miatt kevésbé ragacsos kenyértésztát. Ezután kelesztőkosárral együtt egy nylonzacskóba helyezem, 2-3 fújással vizet permetezek a zacskó belső, felső részébe, majd bekötöm a száját.
7. A tésztát 26 C fokon kelesztem kb. 3 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogata. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem - egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)
8. A sütőbe helyezek egy pici lábasban vizet (ami a sütéskor a párát szolgáltatja).
9.
Előmelegítem a sütőt 270 C fokra ( az ajtó kinyitásakor nagy hőveszteség történik, ezért kell az elején magasabb hőfokra felfűteni a sütőt)., kiveszem belőle a sütéshez
felforrósított formákat, és erre borítom a nylonzacskóból kivett
kenyértésztát. A sütőtér tetejébe egy tepsit helyezek, ami meggátolja, hogy megégjen a kenyerek teteje.
10. 230 C fokon fél órát sütöm, majd kiveszem a sütőből a vizes lábast, a felső tepsit, a hőfokot pedig 210 C fokra állítom, és tovább sütöm a kenyeret még 30 percig.
11. Kihűlés után vágom fel.