Hortobágyi húsos palacsinta

2023.07.09

Nálunk ez az étel a legkisebb lányunk kedvence, aki már maga is édesanya. Nemrég "kívánság műsor" keretében megsütöttem. Ha már így alakult,  készítettem képeket a videóhoz is.

 Palacsinta hozzávalói:

  • 3 tojás
  • 30 dkg (durum) liszt
  • fél mokkáskanál só
  • 6-7 dl tej (fele lehet szódavíz)

A pörkölt hozzávalói:

  • 1 kg darált sertéscomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsiradék (kókuszzsír)
  • 1 zöldpaprika félbe vágva
  • 2 kávéskanál piros paprika
  • 2 kávéskanál só
  • 2 dl víz
  • 1 nagy és 1 kis pohár tejföl+ ízlés szerint só

Elkészítés:

  1. A palacsintatészta hozzávalóit turmixgéppel összekeverem.
  2. A palacsintákat kisütöm.
  3. Megfőzöm a pörköltet, és a késes darálóban ledarálom a lecsepegtetett húst. 
  4. A ledarált húst és a 3 kanál tejfölt összekeverem, és megtöltöm vele a palacsintákat.
  5.  A töltött tésztát két rétegben elhelyezem a kivajazott jénai tálban.
  6. A nagy pohár tejfölt összekeverem a pörkölt szaftjával. Ha szükséges, még megsózom a keveréket és ráterítem a palacsintákra. 
  7. Lefedem a jénai tetejét és hideg sütőbe helyezem a tálat.
  8. 180 C fokon, hőlégkeveréses módban, 30 percig sütöm a palacsintákat.
  9. 30 perc elteltével leveszem a tál tetejét és még 10 percig sütöm, hogy megpiruljon a teteje.
  10. 10-15 perc várakozás után tálalható.