Húsos kelkáposzta batyu

Néhány évvel ezelőtt az egyik családtagom Ukrajnában járt, ahol egy étteremben "Holubtsi" néven ismert töltött káposztát evett. Tejföllel nyakon öntve tálalták és - elmondása szerint -fantasztikus íze volt.
Megkerestem a receptet az interneten, és átalakítottam, magyaros ízlés szerint. Az eredeti recepthez képest elég sokat változtattam rajta, és a tejfölt rásütöttem a tetejére. Nagyon finom lett. Két kisunokánknak annyira ízlett, hogy elették előlünk. :)
A kölest próbaképpen tettem bele...érdemes volt.
Úgy is érdemes kipróbálni, hogy a tejfölt csak az elkészült batyukra csurgatjuk rá, tálaláskor.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 0,5 kg darált sertéscomb
- 4 nagy szem burgonya
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál majoránna
- fél kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál petrezselyem
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 125 g főzőtasakos konyhakész köles vagy fél bögre rizs félig megfőzve
- fél kávéskanál só a főzővízbe
- 1 nagy pohár tejföl a batyuk tetejére + 1 kávéskanál só
Akinek van friss fűszernövénye, azt használja, mert egészségesebb és színesebb lesz a töltelék! ( Én is egy nagy csokor friss vegyes fűszert használtam.)

Elkészítés:
1. A kölest 10 percig főzöm a forrás után, hogy egy picit még kemény maradjon. Ha rizzsel készítem, azt egyszeres mennyiségű vízben főzöm elő.
2. A kelkáposztát megmosom, leveleire szedem, és egy 3-4 literes lábosba teszem. 2 l forró vízzel leforrázom, teszek bele egy evőkanál sót, és kb. 10 percig főzöm.
3. Leöntöm a vizet, és hagyom kihűlni a káposztát. Kivágom a vastag főereket. A nagyobb leveleket félbe vágom, a kisebbek megfelelő nagyságúak a töltéshez.
4. 4 nagy szem burgonyát meghámozok, és leöblítés után nagy lyukú reszelőn lereszelek.
5. Kinyomkodom a burgonya levét.
6. A darált húshoz adom, és összekeverem a töltelék többi hozzávalójával.
7. A keveréket a kihűlt, vastag erektől megszabadított káposztalevelekbe csavarom: egy evőkanálnyi tölteléket teszek egy tenyérnyi nagyságú levélre, belebugyolálom, és egy kivajazott jénai tálba helyezem.
8. A tejfölt sózom, és ráöntöm a kis batyuk tetejére.
9. A jénait hideg sütőbe téve hőlégkeveréssel, 180 C fokon, 50 percen keresztül sütöm az ételt, majd 10 perc alatt tető nélkül megpirítom a tetejét.
