Káposztás tészta

2021.11.01

Ez az étel mindenki számára más ízt jelent: van, aki édesen, van, aki sósan, van, aki borsosan szereti. Egyben azonban mindenki megegyezik: sok legyen belőle. Sőt, lehetőleg annyi, hogy első fogásként sósan, második fogásként édesen is jusson belőle bőségesen.

Hozzávalók:

  • 50 dkg durumlisztből készült fodros kocka tészta vagy masni
  • 1 kisebb fejeskáposzta
  • 4 kávéskanál só
  • ízlés szerint bors (elhagyható)
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál (kókuszvirág) cukor

Elkészítés:

  1. A káposztát nagy lyukú reszelőn lereszelem, 2 kávéskanál sóval megsózom, és várok 20 percet, hogy levet eresszen a káposzta.
  2. A várakozási idő alatt egy 4-5 literes fazékban, 2/3-áig felöntve, vizet forralok.
  3. 2 kávéskanál sót teszek bele, 1 evőkanál kókuszzsírt vagy 2 evőkanál olajat, és roppanósra főzöm benne a tésztát. A masni tésztánál kicsit hosszabb a főzési idő, mint a kocka tésztánál. Ha a tészta sokáig fő, nehezen tudja a gyomor megemészteni, ezért érdemes az olaszos főzési technikát (al dente) alkalmazni.
  4. A káposztából kinyomkodom a sós levét.
  5. Egy tapadásmentes lábosban felforrósítom a maradék zsiradékot és ráteszem a kinyomkodott káposztát. Megszórom a cukorral és gyakori keverés mellett, közepes lángon, fedő alatt megpirítom. A cukortól szép karamelles színt kap.
  6. A tésztát leszűröm és összekeverem a káposztával. Ha van idő rá, érdemes zsiradékkal kikent tepsibe önteni, és sütőben megpirítani a tetejét. Így sokkal finomabb, karakteresebb íze lesz az ételnek.

Egy gyerekkori történet jut eszembe: gimnazista voltam, hétvégenként is dolgozott az anyukám, és ilyenkor felváltva főztünk a bátyámmal. Volt hozzá motivációink, mert az aznapi keresetét annak adta, aki megfőzte a vasárnapi ebédet.

Egy ilyen alkalommal a káposztás tésztát a fent leírtak alapján készítettem el. A bátyám maga elé vette a tepsit, és elkezdte bekanalazni az ételt. Amikor a felénél járt, kihúztam a kezéből, mert képes lett volna az egészet felfalni, és így a család többi tagja (öten voltunk) éhen maradt volna.

Szóval, aki megsüti, legyen résen, mert tényleg nagyon finom! :)