Káposztás tészta
2021.11.01
Ez az étel mindenki számára más ízt jelent: van, aki édesen, van, aki sósan, van, aki borsosan szereti. Egyben azonban mindenki megegyezik: sok legyen belőle. Sőt, lehetőleg annyi, hogy első fogásként sósan, második fogásként édesen is jusson belőle bőségesen.
Hozzávalók:
- 50 dkg durumlisztből készült fodros kocka tészta vagy masni
- 1 kisebb fejeskáposzta
- 4 kávéskanál só
- ízlés szerint bors (elhagyható)
- 2 evőkanál kókuszzsír vagy 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál (kókuszvirág) cukor
Elkészítés:
- A káposztát nagy lyukú reszelőn lereszelem, 2 kávéskanál sóval megsózom, és várok 20 percet, hogy levet eresszen a káposzta.
- A várakozási idő alatt egy 4-5 literes fazékban, 2/3-áig felöntve, vizet forralok.
- 2 kávéskanál sót teszek bele, 1 evőkanál kókuszzsírt vagy 2 evőkanál olajat, és roppanósra főzöm benne a tésztát. A masni tésztánál kicsit hosszabb a főzési idő, mint a kocka tésztánál. Ha a tészta sokáig fő, nehezen tudja a gyomor megemészteni, ezért érdemes az olaszos főzési technikát (al dente) alkalmazni.
- A káposztából kinyomkodom a sós levét.
- Egy tapadásmentes lábosban felforrósítom a maradék zsiradékot és ráteszem a kinyomkodott káposztát. Megszórom a cukorral és gyakori keverés mellett, közepes lángon, fedő alatt megpirítom. A cukortól szép karamelles színt kap.
- A tésztát leszűröm és összekeverem a káposztával. Ha van idő rá, érdemes zsiradékkal kikent tepsibe önteni, és sütőben megpirítani a tetejét. Így sokkal finomabb, karakteresebb íze lesz az ételnek.
Egy gyerekkori történet jut eszembe: gimnazista voltam, hétvégenként is dolgozott az anyukám, és ilyenkor felváltva főztünk a bátyámmal. Volt hozzá motivációink, mert az aznapi keresetét annak adta, aki megfőzte a vasárnapi ebédet.
Egy ilyen alkalommal a káposztás tésztát a fent leírtak alapján készítettem el. A bátyám maga elé vette a tepsit, és elkezdte bekanalazni az ételt. Amikor a felénél járt, kihúztam a kezéből, mert képes lett volna az egészet felfalni, és így a család többi tagja (öten voltunk) éhen maradt volna.
Szóval, aki megsüti, legyen résen, mert tényleg nagyon finom! :)