Kovászos rozskenyér dióval

2023.06.04
  • Nagyon szeretnél egészséges, kovászos, adalékmentes kenyeret enni, de nincs időd egész nap "játszadozni" a készítésével?
  • Inzulinrezisztenciával küzdesz, vagy esetleg cukorbetegséggel?
  • Szereted a rozskenyér ízét, de nem igazán találsz jó minőségűt belőle?
Jó hírem van a számodra!

Az alábbi videókon bemutatom, hogyan tudsz egyszerűen, gyorsan elkészíteni egy igazán finom rozskenyeret.

Hozzávalók:

  • 300 g érett kovász (lehetőleg rozslisztből, de búzából is jó)
  • 350 g teljes kiőrlésű rozsliszt / világos rozsliszt
  • 150 g alakor- / kamut- / kenyérliszt
  • 430 g "kézmeleg" víz
  • 18 g só
  •  2 evőkanál olívaolaj
  • rizsliszt a szóráshoz
  • 20 dkg darált dió 
  • világos rozsliszt a hempergetéshez

A videón négyszeres adag készül. A fenti mennyiséget egy nagy, vagy két kisebb kenyérformában célszerű kisütni.

Elkészítés:

1. A kétféle lisztet átszitálom és összekeverem.

2. Hozzáöntöm az olajat, a vízzel simára kevert kovászt és összegyúrom a tésztát.

3. Hozzáadom a darált diót, majd a sót és "bedagasztom" a tésztát. A ragacsos állag természetes a rozs miatt, nem kell megijedni tőle! 

4. Letakarom a tálat egy nylon szatyorral és fél órát pihentetem a pulton  a kenyértésztát.

5. A kenyérformákba beleteszek egy-egy méretre vágott sütőpapírt, ezeket alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a rozslisztben megformázott kenyértésztákat, és a tetejüket is megszórom rizsliszttel.

6. A formákat egy-egy nylon zacskóba helyezem, majd bekötöm a zacskók száját.

7. A tésztákat 24-26 C fokon kelesztem kb. 3 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogatuk. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem. Egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)

8. A sütőbe helyezek egy kicsi lábasban vizet (ami a sütéskor a párát szolgáltatja).

9. Előmelegítés nélkül, hőlégkeveréses módban kezdem el sütést, 230 C fokra állítva a hőfokot. A felső sínre becsúsztatok egy tiszta tepsit, hogy a kenyerek ne égjenek meg felül. (Az én sütőm felül éget.)

10. Fél óra múlva kiveszem a sütőből a vizes lábast, és a felső tepsit is, a sütési módot átállítom alsó-felső sütésre, a hőfokot pedig 210 C fokra letekerem. Tovább sütöm a kenyereket még 30 percig. 

11. Kivéve a sütőből, az aljukat leellenőrzöm: ha még nem kopognak, megfordítom a formában ( vigyázva, mert nagyon meleg- kesztyűvel kell megfogni), és még 5-10 percig sütöm.

12. Rácsra helyezve hagyom kihűlni.


Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!