Kovászos rozsos kenyér
Szeretnél kicsit lágyabb ízt a rozskenyérnél? A rozsos vekni kitűnő választás lehet a számodra: a kenyértészta fele búzaliszt, fele rozsliszt. A legideálisabb összetétel az alacsony glikémiás index eléréséhez a rozsliszt mellett a kamut vagy durumliszt használata.
Hozzávalók:
Ez a mennyiség 3 db egyenként 800 g körüli kenyérhez való.
- 300 g érett kovász (ez most durumbúzával van etetve))
- 500 g teljes kiőrlésű rozsliszt / világos rozsliszt
- 500 g durum liszt / kenyér liszt / alakor liszt
- 40 g kefír (elhagyható): ebben az esetben beleszámít a folyadékba a kefír mennyisége
- 800-860 g "kézmeleg" víz (amennyit felvesz a liszt)
- 36 g só (ízlés szerint)
- 4 evőkanál olívaolaj
- a szóráshoz rizsliszt
Elkészítés:
1. A kovászt addig keverem egy tálban a kézmeleg vízzel, amíg feloldódik.
2. A kétféle lisztet beleszitálom a tálba, és összekeverem, hogy egyenletes legyen az eloszlása.
3. Beleöntöm az olajat, a folyadékkal egyneműsített kovászt, és összekeverem a tésztát.
4. Beleteszem a sót és azzal is összekeverem. A tészta ragacsos, de a kézről egy spatula segítségével könnyen leszedhető. Papírtörlővel szedem le a kezemről a maradékot, hogy ne dugítsam el a lefolyót.
6. A dagasztótálat lefedem egy nylon szatyorral, és fél órát pihentetem a tésztát.
7. A 3 sütőformába beleteszek egy-egy sütőpapírt, ezeket alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a 3 részre osztott, rozslisztben megformázott kenyértésztákat. Ezután a formákkal együtt egy-egy nylonzacskóba helyezem, majd bekötöm a száját.
8. A tésztát 24-26 C fokon kelesztem kb. 4-5 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogata. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem - egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)
8. A sütőbe helyezek egy kicsi lábasban vizet, ami a sütéskor a párát szolgáltatja.
9. A sütőt hőlégkeveréses üzemmódban, 230 C fokra állítom, és egymás mellé belehelyezem a három megkelt tésztával teli formát.
A sütőtér legfelső sínjére egy tepsit csúsztatok, ami meggátolja, hogy megégjen a kenyerek teteje.
10. 230 C fokon fél órát sütöm, majd kiveszem a sütőből a vizes lábast, a felső tepsit, lekapcsolom a hőlégkeverést, a hőfokot pedig 210 C fokra állítom, és tovább sütöm a kenyeret még 30 percig. Kiveszem a sütőből és az alját leellenőrzöm: ha még nem kopog, fejjel lefele még 5 percig sütöm.
11. Rácsra helyezem és kihűlés után vágom fel.