Kovászos uborka és cukkini egyszerűen

2023.07.22

A nyár kovászos uborka nélkül olyan, mint a Balaton víz nélkül. Az idei évben annyi cukkini terem a kertben, hogy gondoltam egy merészet és beletettem az üvegbe az uborka mellé... érdemes volt.  Bátran kipróbálhatja mindenki, működik.

Hozzávalók:

  • 2.5-3 kg kovászolni való uborka és apró cukkini vegyesen
  • 1 fej fokhagyma ( de legalább 5-6 nagy gerezd)
  • 2 l forrásban levő víz
  • 2 evőkanál só
  • 1 csokor friss kapor/ fél zacskó szárított kapor
  • 1 szelet (kovászos) kenyér(csücsök)

Elkészítés:

  1. Alaposan megmosom és ledörzsölöm a zöldségek felületét, levágom az uborka végét és megízlelem, nehogy keserű legyen.
  2. A feldarabolt fokhagyma  és a kapor felét beleteszem a kimosott  ötliteres üveg aljába, majd szorosan és rétegesen belenyomkodom az uborkát és a cukkinit.
  3. A tetejére szórom a maradék fokhagymát, kaprot ás a 2 kanál sót, majd a tetejére helyezem a (kovászos) kenyeret, leszorítván vele a zöldségeket.
  4. Óvatosan, hogy ne pattanjon meg az üveg, felöntöm 2 liter forró, de nem zubogó vízzel. A tetejére egy lefelé fordított kistányért teszek, és félre teszem az üveget. 5 nap alatt "megérik" a savanyúságunk. 
  5. A 6. napon megízlelek egy szeletet belőle. Akkor jó, amikor a  savanyúság állaga ropogós, nem puha, teljesen egyöntetű ízű és állagú. 
  6. A levét szűrőn átszűröm, és felöntöm vele az üvegből kiszedett savanyúságot. Zárt edényben, hűtőszekrényben tárolom felhasználásig.