Mézeskalács
Mézeskalács
Akár tél van, akár nyár, akár karantén, a mézeskalács csodás illatával mindig megmelengeti a szívünket-lelkünket.
Ez a sütemény kihűlés után megkeményedik. Ha jól záródó fémdobozba helyezzük, néhány nap múlva újra puha lesz. Ha megmarad addig... :)
Hozzávalók:
- 330 g finomliszt
- 3/4 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 1/2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér keveréke)
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 60 g vaj
- 60 g barna cukor
- 80
ml méz
Elkészítés:
1. Egy nagy tálban összevegyítem a szódabikarbónát 100 gramm liszttel, hozzáadom a mézet, a cukrot, a lágy vajat, a fűszereket, a tojást, és robotgéppel két percig keverem.
2. Hozzáadom a maradék lisztet, és összegyúrom egy cipóvá. Ragacsos tésztát kapok.
(Ha nem használom fel azonnal, két napig tárolható a hűtőszekrényben.)
3. A sütőt előmelegítem 180 C fokra.
4. Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 3 mm vastagra nyújtom a tészta felét. Kiszúrókkal kivágom a kívánt formákat, és 1 centiméter távolsággal rakom a kizsírozott sütőlemezre. A tészta másik felét újra összegyúrom, és az előzőek szerint dolgozom fel.
5. A figurákat 8-10 percig sütöm. amíg a szélük megszilárdul, aztán azonnal fémrácsra rakom egy tortalapáttal, kihűlni.
(Ha karácsonyfadíszként szeretnénk használni, akkor a tepsibe helyezés után szúrjunk a formákba hurkapálcát, amit rögtön a kisülés után húzzunk ki, hogy ne törje el a süteményt.)
6. A kész mézesek teteje díszíthető gőz fölött felvert, cukros tojásfehérje habbal.