Mézeskalács

2023.11.26

Mézeskalács


Akár tél van, akár nyár, akár karantén, a mézeskalács csodás illatával mindig megmelengeti a szívünket-lelkünket.

L. Barni  mézes kalácsa
L. Barni mézes kalácsa
Jöhet csőpostán... :)
Jöhet csőpostán... :)

Ez a sütemény kihűlés után megkeményedik. Ha jól záródó fémdobozba helyezzük, néhány nap múlva újra puha lesz. Ha megmarad addig... :)

Hozzávalók:

  • 330 g finomliszt
  • 3/4 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 1/2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér keveréke)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 60 g vaj
  • 60 g barna cukor
  • 80 ml méz


Elkészítés:

1. Egy nagy tálban összevegyítem a szódabikarbónát 100 gramm liszttel, hozzáadom a mézet, a cukrot, a lágy vajat, a fűszereket, a tojást, és robotgéppel két percig keverem.

2. Hozzáadom a maradék lisztet, és összegyúrom egy cipóvá. Ragacsos tésztát kapok.

(Ha nem használom fel azonnal, két napig tárolható a hűtőszekrényben.)

3. A sütőt előmelegítem 180 C fokra.

4. Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 3 mm vastagra nyújtom a tészta felét. Kiszúrókkal kivágom a kívánt formákat, és 1 centiméter távolsággal rakom a kizsírozott sütőlemezre. A tészta másik felét újra összegyúrom, és az előzőek szerint dolgozom fel.

5. A figurákat 8-10 percig sütöm. amíg a szélük megszilárdul, aztán azonnal fémrácsra rakom egy tortalapáttal, kihűlni.

(Ha karácsonyfadíszként szeretnénk használni, akkor a tepsibe helyezés után szúrjunk a formákba hurkapálcát, amit rögtön a kisülés után húzzunk ki, hogy ne törje el a süteményt.)

6. A kész mézesek teteje díszíthető gőz fölött felvert, cukros tojásfehérje habbal.