Morzsás karfiol
2024.10.08
Nálunk ez az étel egy igazi családi kedvenc. Sokszor kellett otthon elkészítenem, amikor a gyerekeink kicsik voltak. A karfiol tetején a vajas, ropogós morzsa, meglocsolva tejföllel, sütőben megpirítva mennyei ízkompozíció!
Arra felhívom mindenki figyelmét, hogy szinte korlátlan mennyiség fogy el belőle, annyira finom. Nem érdemes fél adaggal kísérletezni.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej karfiol (Mirelitből is el lehet készíteni.)
- 5 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 nagy pohár tejföl + 1 kávéskanál só
- 2 kanál só a főzővízbe
Elkészítés:
- Megmosom a karfiolt, leveszem róla a takaró leveleket, és ha vannak rajta barna/fekete foltok, azokat kivágom.
- Szétvagdosom rózsáira és 10 percre langyos vízbe áztatom, hogy a megbújó rovarok feljöjjenek a víz színére.
- Egy nagy fazékba teszem, és forró vízzel felöntöm úgy, hogy az ellepje a rózsákat.
- Az újraforrástól számítva 10 percig főzöm.
- Egy serpenyőben a vajon megpirítom a zsemlemorzsát, kis lángon, gyakran kevergetve.
- VIGYÁZAT!!! A tűzről levéve kevergetni kell még, mert a serpenyő forrósága miatt tovább pirul, és ha magára hagyjuk, megéghet.
- Kiveszem a karfiolt a forró vízből egy lyukacsos szedőkanállal, vagy leöntöm a forró vizet róla.
- Nagyméretű, kivajazott sütőtálba halmozom, egyenletesen rászórom a megpirított zsemlemorzsát, és rálocsolom a sóval elkevert tejfölt
- 180 C fokon addig sütöm, amíg megpirul a teteje.
(Lehet használni csak felső sütést is, hiszen a karfiol már puha benne.)