Morzsás karfiol

2024.10.08

Nálunk ez az étel egy igazi családi kedvenc. Sokszor kellett otthon elkészítenem, amikor a gyerekeink kicsik voltak. A karfiol tetején a vajas, ropogós morzsa, meglocsolva tejföllel, sütőben megpirítva mennyei ízkompozíció!

Arra felhívom mindenki figyelmét, hogy szinte korlátlan mennyiség fogy el belőle, annyira finom. Nem érdemes fél adaggal kísérletezni.

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej karfiol (Mirelitből is el lehet készíteni.)
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 nagy pohár tejföl + 1 kávéskanál só
  • 2 kanál só a főzővízbe

Elkészítés:

  1. Megmosom a karfiolt, leveszem róla a takaró leveleket, és ha vannak rajta barna/fekete foltok, azokat kivágom.
  2. Szétvagdosom rózsáira és 10 percre langyos vízbe áztatom, hogy a megbújó rovarok feljöjjenek a víz színére.
  3. Egy nagy fazékba teszem, és forró vízzel felöntöm úgy, hogy az ellepje a rózsákat.
  4. Az újraforrástól számítva 10 percig főzöm.
  5. Egy serpenyőben a vajon megpirítom a zsemlemorzsát, kis lángon, gyakran kevergetve.
  6. VIGYÁZAT!!! A tűzről levéve kevergetni kell még, mert a serpenyő forrósága miatt tovább pirul, és ha magára hagyjuk, megéghet.
  7. Kiveszem a karfiolt a forró vízből egy lyukacsos szedőkanállal, vagy leöntöm a forró vizet róla.
  8. Nagyméretű, kivajazott sütőtálba halmozom, egyenletesen rászórom a megpirított zsemlemorzsát, és rálocsolom a sóval elkevert tejfölt
  9. 180 C fokon addig sütöm, amíg megpirul a teteje. (Lehet használni csak felső sütést is, hiszen a karfiol már puha benne.)