Kívül ropogós, belül puha zsemle
2021.02.23
Annál frissebb péksütemény nincs, mint ami a konyhánkban készül, az étkezőasztal mellett. Nem kell félni a kelt tésztától. Lehetetlen elrontani, ha rászánjuk az időt arra, hogy megkeljen.
8. osztályos tanulókkal készült
Hozzávalók:
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 40 dkg durumbúza / kamut liszt
- 1 csomag élesztőpor vagy 2 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanálnyi mézzel felfuttatva
- 1 kávéskanál só
- kb. 3 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj
Elkészítés:
- Elkeverem a hozzávalókat, és összegyúrom lágy tésztává..
- Ezt tálba teszem, és lefedem egy tiszta konyharuhával.
- 1 órát kelesztem kb. 24 C fokos helyiségben.
- Átgyúrom a megkelt tésztát és 12 egyenlő részre osztom.
- Egy tepsit kikenek zsiradékkal, vagy kibélelek sütőpapírral.
- Golyóvá formálom a darabokat, és egymástól kb. 2 cm távolságra helyezem a tepsibe.
- Sütés előtt 15 percig pihentetem a tésztát.
- Közben forró vizet teszek a sütő aljába egy kis tálkában, és a sütőt előmelegítem 180 C fokra. Ez azért szükséges, hogy megfelelő mennyiségű gőz keletkezzen a sütéshez.
- A zsemléket kb. 30 percig sütöm, míg szép pirosra sülnek.