Kívül ropogós, belül puha zsemle

2021.02.23

Annál frissebb péksütemény nincs, mint ami a konyhánkban készül, az étkezőasztal mellett. Nem kell félni a kelt tésztától. Lehetetlen elrontani, ha rászánjuk az időt arra, hogy megkeljen.

8. osztályos tanulókkal készült
8. osztályos tanulókkal készült

Hozzávalók:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 40 dkg durumbúza / kamut liszt
  • 1 csomag élesztőpor vagy 2 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanálnyi mézzel felfuttatva
  • 1 kávéskanál só
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 5 dkg puha vaj

Elkészítés:

  1. Elkeverem a hozzávalókat, és összegyúrom lágy tésztává..
  2. Ezt tálba teszem, és lefedem egy tiszta konyharuhával.
  3. 1 órát kelesztem kb. 24 C fokos helyiségben.
  4. Átgyúrom a megkelt tésztát és 12 egyenlő részre osztom.
  5. Egy tepsit kikenek zsiradékkal, vagy kibélelek sütőpapírral.
  6. Golyóvá formálom a darabokat, és egymástól kb. 2 cm távolságra helyezem a tepsibe.
  7. Sütés előtt 15 percig pihentetem a tésztát.
  8. Közben forró vizet teszek a sütő aljába egy kis tálkában, és a sütőt előmelegítem 180 C fokra. Ez azért szükséges, hogy megfelelő mennyiségű gőz keletkezzen a sütéshez.
  9. A zsemléket kb. 30 percig sütöm, míg szép pirosra sülnek.