Spenót főtt tojással

2023.12.03

 Jó sok fokhagymával az igazi! Igazi rostforrás, tojással: reszkess koleszterin! :D

Ha eddig nem szeretted, nem ettél még finomat...;)

Hozzávalók:

  • 1 csomag mirelit spenót kiengedve (egy éjszakát hagyjuk kint a konyhapulton felmelegedni, ellenkező esetben megkeseredik a főzés során).
  • 2 evőkanál (durum)liszt
  • 1/2 + 1 evőkanál vaj/kókusz-/liba-/kacsazsír
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1  kávéskanál só
  • fél liter tej

Elkészítés:

  1. A kiengedett spenótot a fél evőkanál zsiradékon megpárolom, majd késes aprítóban alaposan felaprítom. Párolás előtt is lehet, de nehezebb aprítani a rostok miatt.
  2. 8 db tojást hideg vízben, kiskanál ecettel lassú tűzön forralok. Forrástó számítva 5 percig főzöm a tojásokat, majd a forró víz leöntése után hideg vízbe teszem, és benne hagyom kihűlésig. Így könnyen lejön a héjuk.
  3. Rántást készítek: 1 evőkanál zsiradékon, kis lángon, állandó keverés mellett megpirítom a lisztet, majd belekeverek 3 gerezd reszelt fokhagymát.
  4. A rántást felöntöm 2 dl hideg tejjel és gyorsan elkeverem a liszttel, hogy ne csomósodjon össze. 
  5. Hozzáöntöm a megpárolt spenóthoz és hozzáöntöm a maradék tejet, majd állandó keverés mellett forrásig hevítem. Kis lángon még néhány percig kevergetem. 
  6. Felkockázott tojással tálalom.