Spenótos lasagne

2023.11.21

Amilyen ígéretes a látványa, olyan az íze is: selymes, fokhagymás, sajtos csoda. Garfield a vacsora utáni vacsoráját erre cserélte le. :)

Hozzávalók:

  • 1 doboz lasagne tészta
  • 20 dkg trappista sajt

Húsos töltelék hozzávalói:

  • 1 fej vöröshagyma
  • fél evőkanál kókusz-/tyúk-/libazsír
  • 1 kg darált (sertés / pulyka / csirke) hús
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy szál friss / 1 kávéskanál oregánó
  • 1 szál / fél kávéskanál kakukkfű
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 teáskanál só
  • 2 csomag mirelit spenót felengedve, lecsöpögtetve

Fehér mártás hozzávalói:

  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 liter tej
  • 1 kávéskanál só
  • ízlés szerint bors, szerecsendió 

Elkészítés:

  1. A hagymát kis lángon, fedő alatt üvegesre dinsztelem (párolódva pirítás)
  2. Hozzáadom a fűszereket, és összekeverem az üvegesre pirított hagymával, fél percig kevergetve még hagyom, hogy összepiruljanak.
  3. Beleteszem a darált húst, és a fűszerekkel összekavarva 10- 15 percig hagyom fedő alatt pirulni, párolódni.
  4. Hozzáöntöm a kiengedett spenótot, felforralom, aztán még 10 percig főzöm.
  5. Elkészítem a fehér mártást: a tejet felforralom egy tejhez használt edényben. Egy másik edényben felforrósítom a vajat, hozzáadom a lisztet, és addig keverem, amíg habos lesz. Hozzáöntöm a felforrósított tejet a lisztes zsiradékhoz, miközben habverővel folyamatosan keverem még 2-3 percig. Beleteszem a fűszereket és elzárom alatta a hőforrást.
  6. Beleteszek egy nagy alakú, mély tepsibe egy réteg lasagne tésztát. Erre a fehér mártás 1/4-ét szétkenem, a tetejére a spenótos-húsos mártás 1/3-át terítem szét.
  7. Ismét egy réteg lasagne tészta, majd 1/4 fehér mártás, 1/3 spenótos-húsos mártás.
  8. Ismét egy réteg lasagne tészta, majd 1/4 fehér mártás, 1/3 spenótos-húsos mártás.
  9. A 4. tésztasor tetejére már csak a maradék fehér mártást kenem szét.
  10. A fehér mártás tetejére 20 deka reszelt sajtot szórok, majd hideg sütőbe téve körülbelül egy órán keresztül, hőlégkeverésen 180 C fokon sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején. A tészta fel fogja szívni a felesleges folyadékot és sülés közben megpuhul.
  11. Tálalás előtt körülbelül 20 percig hagyom állni, hogy a felvágás során ne csússzanak szét a rétegek. Ezután felvágom a lasagne-t, és tányérra helyezem.

...és egy ráadás:

Előre gyártott lapok helyett mi is készíthetünk tésztát, így egészségesebb összetevőket is használhatunk.

Tészta hozzávalói:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 45 dkg kamut/ durum liszt
  • 2 tojás
  • fél kávéskanál só
  • annyi víz, amennyit felvesz a tészta ( apránként adagoljuk)

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit összegyúrom és 4 egyenlő részre osztom.
  • 20 perc pihentetés után egyenként a tepsi méretéhez igazított vékony lapokat nyújtok.

A további lépéseket a ragu összeállításánál leírt módon folytatom.