Spenótos lasagne
2023.11.21
Amilyen ígéretes a látványa, olyan az íze is: selymes, fokhagymás, sajtos csoda. Garfield a vacsora utáni vacsoráját erre cserélte le. :)
Hozzávalók:
- 1 doboz lasagne tészta
- 20 dkg trappista sajt
Húsos töltelék hozzávalói:
- 1 fej vöröshagyma
- fél evőkanál kókusz-/tyúk-/libazsír
- 1 kg darált (sertés / pulyka / csirke) hús
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 1 nagy szál friss / 1 kávéskanál oregánó
- 1 szál / fél kávéskanál kakukkfű
- 2 szál zellerlevél
- 1 teáskanál só
- 2 csomag mirelit spenót felengedve, lecsöpögtetve
Fehér mártás hozzávalói:
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál liszt
- 1 liter tej
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors, szerecsendió
Elkészítés:
- A hagymát kis lángon, fedő alatt üvegesre dinsztelem (párolódva pirítás)
- Hozzáadom a fűszereket, és összekeverem az üvegesre pirított hagymával, fél percig kevergetve még hagyom, hogy összepiruljanak.
- Beleteszem a darált húst, és a fűszerekkel összekavarva 10- 15 percig hagyom fedő alatt pirulni, párolódni.
- Hozzáöntöm a kiengedett spenótot, felforralom, aztán még 10 percig főzöm.
- Elkészítem a fehér mártást: a tejet felforralom egy tejhez használt edényben. Egy másik edényben felforrósítom a vajat, hozzáadom a lisztet, és addig keverem, amíg habos lesz. Hozzáöntöm a felforrósított tejet a lisztes zsiradékhoz, miközben habverővel folyamatosan keverem még 2-3 percig. Beleteszem a fűszereket és elzárom alatta a hőforrást.
- Beleteszek egy nagy alakú, mély tepsibe egy réteg lasagne tésztát. Erre a fehér mártás 1/4-ét szétkenem, a tetejére a spenótos-húsos mártás 1/3-át terítem szét.
- Ismét egy réteg lasagne tészta, majd 1/4 fehér mártás, 1/3 spenótos-húsos mártás.
- Ismét egy réteg lasagne tészta, majd 1/4 fehér mártás, 1/3 spenótos-húsos mártás.
- A 4. tésztasor tetejére már csak a maradék fehér mártást kenem szét.
- A fehér mártás tetejére 20 deka reszelt sajtot szórok, majd hideg sütőbe téve körülbelül egy órán keresztül, hőlégkeverésen 180 C fokon sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején. A tészta fel fogja szívni a felesleges folyadékot és sülés közben megpuhul.
- Tálalás előtt körülbelül 20 percig hagyom állni, hogy a felvágás során ne csússzanak szét a rétegek. Ezután felvágom a lasagne-t, és tányérra helyezem.
...és egy ráadás:
Előre gyártott lapok helyett mi is készíthetünk tésztát, így egészségesebb összetevőket is használhatunk.
Tészta hozzávalói:
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 45 dkg kamut/ durum liszt
- 2 tojás
- fél kávéskanál só
- annyi víz, amennyit felvesz a tészta ( apránként adagoljuk)
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összegyúrom és 4 egyenlő részre osztom.
- 20 perc pihentetés után egyenként a tepsi méretéhez igazított vékony lapokat nyújtok.
A további lépéseket a
ragu összeállításánál leírt módon folytatom.