Sült csirkemell tejszínes, kukoricás rizzsel

2023.11.19

Ezt az ételt nagyon szeretik az unokáink. A rizs tejszínes változatát Zsigike találta ki. Rizsfőzésnél "kiturizta" a habtejszínt a hűtőből és a kukoricát a polcról, és a kezembe adta. Úgyhogy már van kiskuktám is :D 

 Róla többet megtudhattok a https://www.facebook.com/aremnyi weboldalon. 


Sült csirke hozzávalói:

  • 1 kg csirkemellfilé felkockázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma felkockázva
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 1 kávéskanál szárított petrezselyem
  • 0.5  kávéskanál őrölt (fehér) bors
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 2 kávéskanál só
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma

Köret hozzávalói:

  • 1 bögre basmati rizs (Ennek a legalacsonyabb a glikémiás indexe: 58. A fehér rizsé: 87. Vagyis: A basmati rizs emeli meg legkevésbé a vér cukorszintjét, tehát diétásnak tekinthető)
  • 1 kávéskanál zsiradék (én kókuszzsírt használtam)
  • 1 fej hagyma (felszívja a felesleges keményítőt, így nem fog összeragadni a rizs)
  • 1 kávéskanál só
  • 0.5 bögre tejszín vagy főzőtejszín
  • 1.5 bögre forró víz
  • 1 konzerv kukorica

Hús elkészítése:

  1. A hagymát üvegesre dinsztelem (pirítva párolás) a zsiradékon, majd a fűszerekkel összekevert húst beleöntöm, a piros paprika és a fokhagyma nélkül.
  2. A keveréket nagy lángon kifehéredésig pirítom, folyamatos keverés mellett, majd ráteszem a fedőt, amíg már majdnem teljesen elfőtte a levét.
  3. Ekkor belekeverem a pirospaprikát és a fokhagymát, öntök rá még vizet, hogy szaftos legyen és összeforralom.  

Köret elkészítése:

  1. A zsiradékon addig pirítom az átmosott rizst, amíg pörgőssé válik. ( A rizs keverés során lepörög egymásról.)
  2. Beleöntöm a tejszínt és a forró vizet, beleteszem a keverékbe a sót és a hagymát, lefedem és megvárom, hogy felforrjon a benne levőfolyadék.
  3. 10 percig főzöm a rizst, forrástól számítva, kis lángon. Egyszer megkeverem félidőben. 10 perc eltelte után lezárom a hőt, és még néhány percig hagyom, hogy teljesen felszívja a rizs a folyadékot. Ekkor öntöm hozzá a konzerv kukoricát, és összekeverem. Néhány perc után tálalható.