Sült csirkemell tejszínes, kukoricás rizzsel
2023.11.19
Ezt az ételt nagyon szeretik az unokáink. A rizs tejszínes változatát Zsigike találta ki. Rizsfőzésnél "kiturizta" a habtejszínt a hűtőből és a kukoricát a polcról, és a kezembe adta. Úgyhogy már van kiskuktám is :D
Róla többet megtudhattok a https://www.facebook.com/aremnyi weboldalon.
Sült csirke hozzávalói:
- 1 kg csirkemellfilé felkockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma felkockázva
- 1 kávéskanál majoranna
- 1 kávéskanál szárított petrezselyem
- 0.5 kávéskanál őrölt (fehér) bors
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 2 kávéskanál só
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
Köret hozzávalói:
- 1 bögre basmati rizs (Ennek a legalacsonyabb a glikémiás indexe: 58. A fehér rizsé: 87. Vagyis: A basmati rizs emeli meg legkevésbé a vér cukorszintjét, tehát diétásnak tekinthető)
- 1 kávéskanál zsiradék (én kókuszzsírt használtam)
- 1 fej hagyma (felszívja a felesleges keményítőt, így nem fog összeragadni a rizs)
- 1 kávéskanál só
- 0.5 bögre tejszín vagy főzőtejszín
- 1.5 bögre forró víz
- 1 konzerv kukorica
Hús elkészítése:
- A hagymát üvegesre dinsztelem (pirítva párolás) a zsiradékon, majd a fűszerekkel összekevert húst beleöntöm, a piros paprika és a fokhagyma nélkül.
- A keveréket nagy lángon kifehéredésig pirítom, folyamatos keverés mellett, majd ráteszem a fedőt, amíg már majdnem teljesen elfőtte a levét.
- Ekkor belekeverem a pirospaprikát és a fokhagymát, öntök rá még vizet, hogy szaftos legyen és összeforralom.
Köret elkészítése:
- A zsiradékon addig pirítom az átmosott rizst, amíg pörgőssé válik. ( A rizs keverés során lepörög egymásról.)
- Beleöntöm a tejszínt és a forró vizet, beleteszem a keverékbe a sót és a hagymát, lefedem és megvárom, hogy felforrjon a benne levőfolyadék.
- 10 percig főzöm a rizst, forrástól számítva, kis lángon. Egyszer megkeverem félidőben. 10 perc eltelte után lezárom a hőt, és még néhány percig hagyom, hogy teljesen felszívja a rizs a folyadékot. Ekkor öntöm hozzá a konzerv kukoricát, és összekeverem. Néhány perc után tálalható.