Sütőtök csemege
Nagyon egyszerűen elkészíthető finomság a sült sütőtök. Sokunk számára ismerős íz, lévén az egyik leghamarabb babáknak adható zöldségünk.
Azért tettem a diétás receptek közé, mert a sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat. E mellett hasznos a szemnek, immunrendszernek, emésztésnek, bőrnek, csökkentheti a gyulladást és a magas vérnyomást.
Van egy kis fortély az elkészítésében:
Gyerekkoromban a sütőtököt az első fagyokig kint hagytuk a földeken, mert, ha megcsípi a dér, sokkal édesebb lesz az íze. Ugyanezt a hatást érhetem el, ha felszeletelve (vagy akár egyben is) néhány órára a mélyhűtőbe teszem. Feldolgozás előtt megvárom, hogy kiengedjen, csak azután kezdek dolgozni vele.
Kétféleképpen lehet elkészíteni.
1. Elkészítés: Főzve
A félbevágott, héjától, belsejétől megtisztított tökhúst felkockázom. Fazékba helyezve, forró vizet öntök rá, és forrástól számítva 5 perc alatt puhára főzöm.
Ezt a módszert akkor érdemes használni, ha babának akarjuk adni, vagy valamilyen süteményben szeretnénk használni.
Babának: Mivel ebben az esetben kis mennyiség szükséges egyszerre, a megfőzött, kihűlt tököket részekre osztva kis nylon zacskóban, vagy a jégkocka készítőben le lehet fagyasztani.
Süteményben: A megfőzött, kihűlt tököt a recept alapján használom fel.
2. Elkészítés: Sütve ( ízletesebb lesz a végeredmény)
1. Félbe vágom a tököt: kiszedem belőle a magokat a rostokkal együtt. (Egy kanál segítségével gyorsabb, mint késsel kapirgálva. Aki szereti a tökmagot, a megtisztított magokat süsse meg tepsiben!)
2. Tetszés szerinti nagyságúra darabolom.
3. Tepsibe helyezem, és fél dl vizet öntök alá.
4. Hideg sütőbe téve 160 C fokon, hőlégkeveréssel, kb. 45 percig sütöm, a szeletek vastagságától függően.
Többször ellenőrizzük, mert ha megég a tök teteje, az keserűvé válik.