Sütőtök csemege

2023.10.16

Nagyon egyszerűen elkészíthető finomság a sült sütőtök. Sokunk számára ismerős íz, lévén az egyik leghamarabb babáknak adható zöldségünk. 

Azért tettem a diétás receptek közé, mert a sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat. E mellett hasznos a szemnek, immunrendszernek, emésztésnek, bőrnek, csökkentheti a gyulladást és a magas vérnyomást.

Sütőben sütve
Sütőben sütve

Van egy kis fortély az elkészítésében:

Gyerekkoromban a sütőtököt az első fagyokig kint hagytuk a földeken, mert, ha megcsípi a dér, sokkal édesebb lesz az íze. Ugyanezt a hatást érhetem el, ha felszeletelve (vagy akár egyben is) néhány órára a mélyhűtőbe teszem. Feldolgozás előtt megvárom, hogy kiengedjen, csak azután kezdek dolgozni vele.

Kétféleképpen lehet elkészíteni.

1. Elkészítés: Főzve

A félbevágott, héjától, belsejétől megtisztított  tökhúst felkockázom. Fazékba helyezve, forró vizet öntök rá, és forrástól számítva 5 perc alatt puhára főzöm. 

Ezt a módszert akkor érdemes használni, ha babának akarjuk adni, vagy valamilyen süteményben szeretnénk használni.

Babának: Mivel ebben az esetben kis mennyiség szükséges egyszerre, a megfőzött, kihűlt tököket részekre osztva kis nylon zacskóban, vagy a jégkocka készítőben le lehet fagyasztani.

Süteményben: A megfőzött, kihűlt tököt a recept alapján használom fel.

2. Elkészítés: Sütve ( ízletesebb lesz a végeredmény)

1. Félbe vágom a tököt: kiszedem belőle a magokat a rostokkal együtt. (Egy kanál segítségével gyorsabb, mint késsel kapirgálva. Aki szereti a tökmagot, a megtisztított magokat süsse meg tepsiben!)

2. Tetszés szerinti nagyságúra darabolom.

3. Tepsibe helyezem, és fél dl vizet öntök alá.

4. Hideg sütőbe téve 160 C fokon, hőlégkeveréssel, kb. 45 percig sütöm, a szeletek vastagságától függően.

Többször ellenőrizzük, mert ha megég a tök teteje, az keserűvé válik.