Székelykáposzta húsgolyóval
Karácsonykor előkerülnek a mázas cserépedények a kamra alsó polcairól. Nálam is kikukucskált a rejtekhelyéről... és milyen jó, hogy észrevettem!
A töltött káposzta savanyú káposztaleveleit nem szeretem, mindig félretolom a tányéromon.
A tölteléket viszont nagyon szeretem, ezért kitaláltam, hogyan oldjam fel ezt az ellentétet.
Hozzávalók:
- 0.5 kg kockázott sertéscomb
- 20 dkg füstölt húsos szalonna (Sót tartalmaz - ezt a sózásnál figyelembe kell venni!)
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál zsiradék (sertés-/ liba-/ kókusz-, tetszés szerint)
- 3 kávéskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
Húsgombóc hozzávalói:
- fél bögre basmati rizs (1. 25 dl) + fél kávéskanál só + fél bögre forró víz
- 1 kg darált sertéscomb
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve
- 3 tojás
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 teáskanál őrölt fehér bors
- 2 teáskanál majoránna
Elkészítés:
1. Átmosom a rizst hideg vízzel, és lábasba teszem. Hozzáöntök fél bögrényi forró vizet, és addig főzöm, amíg pár perc alatt teljesen felszívja. (A többi folyadékot a sütőben való sütés során, a pörköltléből fogja magába szívni.) Ha kész, hagyom kihűlni.
2. A savanyú káposztát egy szitában, folyó víz alatt átöblítem. (Ez az átmosás elhagyható.)
3. Összevágom a vöröshagymát, és két evőkanál zsiradékon megpirítom.
4. Hozzáadom a füstölt, kockára vágott húsos sertés szalonnát, és együtt pirítom tovább.
5. Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, rászórom a pirospaprikát, és a felkockázott sertéscombot is. Pár percig még együtt pirítom-pörkölöm, állandó keverés mellett.
6. Hozzáöntöm a káposztát, és összekeverem vele.
7. A darált húsból a hozzávalókkal együtt gombócokat készítek.
8. Egy kb.5-6 literes cserépedénybe beleöntök 1 bögre meleg vizet, és rászedem a savanyú káposztával elkevert pörkölt egyharmadát.
9. A gombócok egyik felét ráterítem a káposztára, aztán befedem a maradék káposzta felével.
10. Ráfektetem a húsgombócok másik felét, és befedem a maradék káposztával.
11. A tetőjével ellátott cserépedényt hideg sütőbe, a legalsó szintre állított rácsra helyezem. 180 C fokra állítva, hőlégkeverésen 2 órán keresztül sütöm, félidőben visszavéve a hőfokot 160 C fokra.
12. Két óra elteltével kiveszem a cserépedényt a sütőből, és lehetőleg fa- vagy textil felületre helyezem, mert forró.
13. Rövid pihentetés után tálalható az étel.