Töltött paprika avagy paradicsomos húsgombóc
Gyerek, felnőtt egyaránt szereti ezt egyszerű egytálételt. Van, aki paprikával, van, aki a nélkül, de abban mindenki megegyezik, hogy finom. A konzerviparnak köszönhetően télen-nyáron rendelkezésre állnak az alapanyagok, ha gyorsan szükségünk van rá, régen pedig nagyanyáink saját kezűleg töltötték üvegekbe az illatos, értékes paradicsomlét.
Hozzávalók:
- 6 - 8 darab paprika
- 0,5 kilogramm darált hús (7% zsírtartalom alatt)
- 1 liter paradicsomszósz
- 1 bögre rizs
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 evőkanál zsiradék
- 1 teáskanál pirospaprika
1/2 evőkanál só
1 - 2 evőkanál cukor vagy 1 evőkanál folyékony édesítőszer
(3 - 4 szem krumpli)
Elkészítés:
2.
Közben
felteszünk egy 4 literes fazékban 2 l vizet
forrni, hozzá adunk 1 evőkanálnyi sóval.
Amikor felforrt, akkor beletesszük a megtöltött paprikákat és a
maradék gombócokat is, és 15-20 perc alatt készre főzzük.
Amikor a vízben már megfőtt a gombóc (ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy 1 gombócot kiveszünk belőle, és félbevágjuk - hogyha látjuk, hogy teljesen átfőtt a közepéig, akkor a gombóc megfelelő), átszűrjük a főzővizet.
1. Először a a paprikatölteléket készítjük el.
1 bögre rizst 1 bögre vízben előfőzünk, a többit majd a főzővízből fogja magába szívni.
Amikor lehűlt a rizs, beletesszük a darált húst, a tojást és a sót.
Megpirítjuk egy mokkáskanál zsiradékon az aprított hagymát, amikor üvegesre pirult, beletesszük a reszelt fokhagymát, összekeverjük. levesszük a tűzről. Amikor kihűlt, összekeverjük a darált húsos masszával, és ezzel fogjuk betölteni majd a paprikákat. A maradékból gombócokat formázunk.
3. Miközben a gombócok főnek, elkészítjük a rántást.
Egy
kis lábosban 3
evőkanál lisztet világosra pirítunk 1 evőkanál zsiradékon.
1 teáskanál pirospaprikát teszünk hozzá, összekeverjük, felöntjük 1 liter paradicsomszósszal, és csomómentesre keverjük.
4.
Az átszűrt főzővízbe öntjük a rántásos paradicsomszószt, ebbe visszahelyezzük a töltött paprikákat és a gombócokat, és összeforraljuk.
Ízesítjük sóval, és ízlés szerint
adhatunk hozzá cukrot is, 1 - 2 evőkanállal. Aki diétásabban szeretné elkészíteni, 1 evőkanál folyékony édesítőszert is tehet bele cukor helyett.
3 -4 szem krumpli kockára vágva és sós vízben főzve tálalható hozzá, de ez akár el is hagyható.