Töltött paprika avagy paradicsomos húsgombóc

2020.11.09

Gyerek, felnőtt egyaránt szereti ezt egyszerű egytálételt. Van, aki paprikával, van, aki a nélkül, de abban mindenki megegyezik, hogy finom. A konzerviparnak köszönhetően télen-nyáron rendelkezésre állnak az alapanyagok, ha gyorsan szükségünk van rá, régen pedig nagyanyáink saját kezűleg töltötték üvegekbe az illatos, értékes paradicsomlét.

Hozzávalók:

  • 6 - 8 darab paprika
  • 0,5 kilogramm darált hús (7% zsírtartalom alatt)
  • 1 liter paradicsomszósz
  • 1 bögre rizs
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 evőkanál zsiradék
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1/2 evőkanál só

  • 1 - 2 evőkanál cukor vagy 1 evőkanál folyékony édesítőszer

  • (3 - 4 szem krumpli)


Elkészítés:

2.

Közben felteszünk egy 4 literes fazékban 2 l vizet forrni, hozzá adunk  1 evőkanálnyi sóval.

Amikor felforrt, akkor beletesszük a megtöltött paprikákat és a maradék gombócokat is, és 15-20 perc alatt készre főzzük.

Amikor a vízben már megfőtt a gombóc (ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy 1 gombócot kiveszünk belőle, és félbevágjuk - hogyha látjuk, hogy teljesen átfőtt a közepéig, akkor a gombóc megfelelő), átszűrjük a főzővizet.




1. Először a a paprikatölteléket készítjük el.

1 bögre rizst 1 bögre vízben előfőzünk, a többit majd a főzővízből fogja magába szívni.

Amikor lehűlt a rizs, beletesszük a darált húst, a tojást és a sót.

Megpirítjuk egy mokkáskanál zsiradékon az aprított hagymát, amikor üvegesre pirult, beletesszük a  reszelt fokhagymát, összekeverjük. levesszük a tűzről. Amikor kihűlt,  összekeverjük a darált húsos masszával, és ezzel fogjuk betölteni majd a paprikákat. A maradékból gombócokat formázunk.


3. Miközben a gombócok főnek, elkészítjük a rántást.

Egy kis lábosban 3 evőkanál lisztet világosra pirítunk 1 evőkanál zsiradékon.

1 teáskanál pirospaprikát teszünk hozzá, összekeverjük, felöntjük 1 liter paradicsomszósszal, és csomómentesre keverjük.

4.

Az átszűrt főzővízbe öntjük a rántásos paradicsomszószt, ebbe visszahelyezzük a töltött paprikákat és a gombócokat, és összeforraljuk.

Ízesítjük sóval, és ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot is, 1 - 2 evőkanállal. Aki diétásabban szeretné elkészíteni, 1 evőkanál folyékony édesítőszert is tehet bele cukor helyett.

3 -4 szem krumpli kockára vágva és sós vízben főzve tálalható hozzá, de ez akár el is hagyható.