Toszkán csokitorta

2020.05.08

Ezt a receptet egy kedves, régi tanítványomtól tanultam. Jókat mulattunk, mert sokáig nem tudtam megjegyezni a torta nevét, hogy firenzei vagy toscanai...

O. Emili készítette az 5. c-ből
O. Emili készítette az 5. c-ből

EZ az a finomság, aminek nem tudok - mert nem lehet - ellenállni...

Tömény, édes, kívül ropogós, belül szinte folyós csoki...és ahogy ráfolyik az olvadó vaníliafagyi a forró sütire...hmmm...mennyei...

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 1 csipet só
  • 10 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
K. Léna küldte az 5. d-ből
K. Léna küldte az 5. d-ből
Kipróbáltam már cukor helyett eritrittel is. (Ilyenkor nem szabad 160 C fok fölé - hőlégkeverésnél 140 C fok fölé - melegíteni a sütőt, mert megég benne a cukorpótló. Így hosszabb a sütési idő.) Sajnos nem olyan finom, de még így is érdemes megkóstolni, ha valakinek muszáj diétázni.


Elkészítés

1.

Az étcsokoládét szétdarabolom, és a vajat felkockázom, majd belerakom egy olyan műanyag tálba, ami befér a mikrohullámú készülékbe.

2.

600 W-on, fél perces időközökre teszem a mikróba, úgy, hogy minden fél perc után újra keverem a tálban levő masszát, addig, amíg teljesen folyékonnyá válik a csoki. (Vízgőz fölött is meg lehet olvasztani, de így gyorsabb.)


3.

Hozzáadva a többi alapanyagot, (elektromos) habverővel habosra keverem.

4.

Kis méretű (kb. 15x25 cm) kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntöm a tésztát.

5.

180 C fokon kb. 20 percig sütöm. A közepe még nem teljesen szilárd, és kissé remeg a felülete, ha megrázom. A kivétel után pihentetem 10 percig.

6.

Felvágáskor már nem folyik a belseje, de picit még ragad. A tetejére tetszőleges mennyiségű fagylalt halmozható, és azonnal fogyasztható.

K. Léna küldte a képet az 5. d-ből. Köszönöm!
K. Léna küldte a képet az 5. d-ből. Köszönöm!