Zöldséges rizses hús

2022.12.07

Zöldséges rizses hús

Előfordul, hogy csak egytálétel készítésére van időm. Ez a fogás gyorsan elkészül. Ha a családban kevésbé szeretik a zöldségeket, a hús és a rizs miatt akkor is élvezhető ízű étel, ami jól variálható különböző zöldségkeverékekkel. Családi kedvenccé válhat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kockázott sertéscomb/ csirkemell
  • 1 kg mirelit zöldség keverék
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél evőkanál kókusz-/libazsír 
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 bögre basmati rizs (Ennek a rizsnek a legalacsonyabb a glikémiás index*, ezért diétázók, inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel élők számára a legkedvezőbb választás) /rizs
  • 2 bögre forró víz

Elkészítés:

  1. Felforrósított serpenyőbe teszem a zsiradékot, az öblítés során lecsöpögtetett húst, és nagy lángon pirítom. Néha megkeverem, hogy minden oldal színt kapjon.
  2. Néhány perc múlva a felkockázott vöröshagymát hozzáadva, együtt pirítom tovább.
  3. Beleöntöm a fagyasztott zöldségeket és nagy lángon, kavargatva felmelegítem a keveréket.
  4. Lefedve, a sertéshúst kb. fél órát, a csirkemellet kb. 10 percet párolom tovább.
  5. Amikor a zöldség és a hús már majdnem teljesen megpuhult, akkor felöntöm a kimosott, lecsöpögtetett rizzsel, és két bögre forró vízzel.
  6. Belekeverem a sót is.
  7. 10 perc főzés után lezárom a tűzhelyt, és pihentetem az ételt kb. negyed órát, hogy a maradék nedvességet is fel tudja szívni a rizs.