Zserbó
Egy KLASSZIKUS... Falat, mely tökéletes ízharmóniában olvad szét a szánkban.
Nem tévesztendő össze a boltokban előrecsomagolt utánzatokkal. :)
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt (diétás változatban kamut/durum liszt)
- 1 tojás
5 dkg cukor / 1,25 dkg "1:4 cukorhelyettesítő (stívía&eritrit)" - 20 dkg vaj / 15 dkg zsír
- 1 dl tej + 1 mokkáskanál méz
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet sütőpor
- 1 csipet só
Töltelék hozzávalói:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor / "1:4 cukorhelyettesítő (stívía&eritrit)"
- 20 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg házi készítésű)
Csokoládémáz hozzávalói:
- 1 tábla étcsokoládé megolvasztva
- 3 dkg vaj
Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatom langyos tejben 1 kis kanál mézzel.
2. Elkeverem a lisztben a csipetnyi sütőport és a zsiradékkal elmorzsolom.
3. Beleteszem a felfutott élesztőt a többi hozzávalóval együtt, és jól összedolgozom.
4. A tésztát 3 egyenlő részre osztom, és mindegyik darabot lappá nyújtom, a nagy sütőtepsi méretére.
5. Az első lapot a lekvár felével megkenem, majd a darált dió és a
porcukor/cukorhelyettesítő keverékének a felével megszórom.
6. Ráhelyezem a másik lapot. Ezt is hasonlóképpen kenem és szórom meg.
7. A harmadik lapot ráfektetve, kicsit pihentetem a tésztát.
8. Előmelegített sütőben, 180 C fokon sütöm, míg a teteje egyenletes világos pirosra sül.
9. Kihűtöm a süteményt.
10. Az étcsokoládét darabokra tördelem, és a vajjal együtt mikróba helyezem. 30 másodpercenként kiveszem, hogy összekeverjem, és ezt addig ismétlem, amíg folyékony mázzá olvad.
11. A lehűlt süteményt bevonom ezzel a csokoládémázzal.
12. Ha megdermedt a csoki, kis kockákra vagy hosszú szeletekre vágva elkészült a zserbó szelet.
13. Hűtőben tárolva akár egy hétig is friss marad (ha időben elrejtjük :) ).