Zserbó

2023.12.17

Egy KLASSZIKUS... Falat, mely tökéletes ízharmóniában olvad szét a szánkban. 

Nem tévesztendő össze a boltokban előrecsomagolt utánzatokkal. :)

Hozzávalók:


  • 35 dkg finomliszt (diétás változatban kamut/durum liszt)
  • 1 tojás
    5 dkg cukor / 1,25 dkg "1:4 cukorhelyettesítő (stívía&eritrit)"
  • 20 dkg vaj / 15 dkg zsír
  • 1 dl tej + 1 mokkáskanál méz
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só

Töltelék hozzávalói:

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor / "1:4 cukorhelyettesítő (stívía&eritrit)"
  • 20 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg házi készítésű)

Csokoládémáz hozzávalói:

  • 1 tábla étcsokoládé megolvasztva
  • 3 dkg vaj

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatom langyos tejben 1 kis kanál mézzel.
2. Elkeverem a lisztben a csipetnyi sütőport és a zsiradékkal elmorzsolom.
3. Beleteszem a felfutott élesztőt a többi hozzávalóval együtt, és jól összedolgozom.
4. A tésztát 3 egyenlő részre osztom, és mindegyik darabot lappá nyújtom, a nagy sütőtepsi méretére.
5. Az első lapot a lekvár felével megkenem, majd a darált dió és a
porcukor/cukorhelyettesítő keverékének a felével megszórom.
6. Ráhelyezem a másik lapot. Ezt is hasonlóképpen kenem és szórom meg.
7. A harmadik lapot ráfektetve, kicsit pihentetem a tésztát.
8. Előmelegített sütőben, 180 C fokon  sütöm, míg a teteje egyenletes világos pirosra sül.
9. Kihűtöm a süteményt.
10. Az étcsokoládét darabokra tördelem, és a vajjal együtt mikróba helyezem. 30 másodpercenként kiveszem, hogy összekeverjem, és ezt addig ismétlem, amíg folyékony mázzá olvad.
11. A lehűlt süteményt bevonom ezzel a csokoládémázzal.
12. Ha megdermedt a csoki, kis kockákra vagy hosszú szeletekre vágva elkészült a zserbó szelet.
13. Hűtőben tárolva akár egy hétig is friss marad (ha időben elrejtjük :) ).