Töpörtyűs-túrós pogácsa

2025.01.05
https://www.facebook.com/reel/1184085710383922

Ez a recept kísérletezés eredménye: Szilveszter előtt nem használtam fel a túrót és a töpörtyűt, és nem akartam, hogy tönkremenjen. Egy merész gondolattal összepárosítottam őket. Kár lett volna kihagyni! Mivel a töpörtyű miatt "fajsúlyos" lett volna a tészta, a túró könnyebbé, lágyabbá, és csökkentett szénhidrát tartalmúvá "varázsolta" ezt a sós finomságot.

Hozzávalók ( 2 tepsi mennyiség):

  • 50 dkg durum rétesliszt / búzafinomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg túró villával megtörve 
  • 25 dkg töpörtyűkrém
  • fél mokkáskanál bors (elhagyható)
  • szükség szerint tejföl (nekem nem volt rá szükség, mert elég nedves volt a túró)
  • 1 evőkanál só
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás + 1 a kenéshez

Elkészítés menete:

1. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a zsiradékkal és a töpörtyűkrémmel. Teljesen egyneművé kell válnia az anyagoknak.

2. A többi hozzávalóval összegyúrom. Ha száraz lenne a tészta, szükség szerint adható hozzá tejföl.

3. Gyúrás után 1-1.5 cm vastagságúra nyújtom a tésztát, bevonalkázom a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszaggatom.

4. Sütőpapírral ellátott tepsibe teszem a darabokat úgy, hogy ne érjenek össze.

5. Felvert tojással megkenem a tetejüket, hogy szép fényes legyen a felületük a sütés végére.

6. Hideg sütőbe  teszem a két tele tepsit, hőlégkeverésre állítom, 180 C fokra. 20 perc után megcserélem a két tepsit, hogy alul-felül is  egyformán megsüljenek. További 8-10 percig sütöm a pogácsákat, de vigyázni kell, nehogy megégjenek. Kihűlve fogyasztható.