Töpörtyűs-túrós pogácsa
Ez a recept kísérletezés eredménye: Szilveszter előtt nem használtam fel a túrót és a töpörtyűt, és nem akartam, hogy tönkremenjen. Egy merész gondolattal összepárosítottam őket. Kár lett volna kihagyni! Mivel a töpörtyű miatt "fajsúlyos" lett volna a tészta, a túró könnyebbé, lágyabbá, és csökkentett szénhidrát tartalmúvá "varázsolta" ezt a sós finomságot.
Hozzávalók ( 2 tepsi mennyiség):
- 50 dkg durum rétesliszt / búzafinomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg túró villával megtörve
- 25 dkg töpörtyűkrém
- fél mokkáskanál bors (elhagyható)
- szükség szerint tejföl (nekem nem volt rá szükség, mert elég nedves volt a túró)
- 1 evőkanál só
- 15 dkg vaj
- 2 tojás + 1 a kenéshez
Elkészítés menete:
1. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a zsiradékkal és a töpörtyűkrémmel. Teljesen egyneművé kell válnia az anyagoknak.
2. A többi hozzávalóval összegyúrom. Ha száraz lenne a tészta, szükség szerint adható hozzá tejföl.
3. Gyúrás után 1-1.5 cm vastagságúra nyújtom a tésztát, bevonalkázom a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
4. Sütőpapírral ellátott tepsibe teszem a darabokat úgy, hogy ne érjenek össze.
5. Felvert tojással megkenem a tetejüket, hogy szép fényes legyen a felületük a sütés végére.
6. Hideg sütőbe teszem a két tele tepsit, hőlégkeverésre állítom, 180 C fokra. 20 perc után megcserélem a két tepsit, hogy alul-felül is egyformán megsüljenek. További 8-10 percig sütöm a pogácsákat, de vigyázni kell, nehogy megégjenek. Kihűlve fogyasztható.