Diétás sütemény receptek

 

Az első recept egy tanórai helyzetmentő akció eredménye. Elfelejtkeztem arról, hogy az egyik osztályban van egy cukorbeteg fiú. Mézes kalácsot készítettünk, amiből ő nem ehetett volna. Csalódott arcát látva muszáj volt megoldanom a felmerült problémát.

A süti kóstolásakor határozottan látszott, hogy ez sikerült.  Nekem is ízlett az újításunk.

Amióta rátaláltam a fenti természetes  cukorpótló édesítőszerre, azóta sokkal élvezhetőbbek és jobb állagúak az édes sütemények. Ezért ezt használom, ha nem akarok cukorral sütni.

"Lisztkisokos":

A receptekben használt lisztek diétázók és cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthetőek.


  • Kamut liszt szénhidráttartalma 100 g lisztben 59 g.  Glikémiás indexe (GI): 45.
  • Alakor teljes kiőrlésű ősbúzaliszt szénhidráttartalma 100 grammban 61.4 g, glikémiás indexe: 45
  • Durum búzaliszt szénhidráttartalma 100 grammban 75.8 g, glikémiás indexe: 54.


Ezekkel szemben a hagyományos búzafinomliszt szénhidrát tartalma 100 g lisztben 71 g, glikémiás indexe: 85.

A GI azt jelzi, hogy  milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg egy adott élelmiszer a vércukor szintet. Minél alacsonyabb ez az érték, annál kedvezőbb a szervezet számára.

Amikor elkezdtem a kísérletezést ezzel a keksszel, nem tudtam, hogy a boltinál finomabb változat lesz a végeredmény.

Itt az almaszezon. Készíthetünk hagyományos almás pitét is, de én most egy izgalmasabb variációt gondoltam ki: Vastag töltelék ropogós tésztában. Ideális párosítás :)

Diétás változatban is közzéteszem ezt a receptet, mert a túró, a kamut liszt és a cukorpótló alkalmas arra, hogy mértékkel azok is fogyaszthassák, akiknek oda kell figyelni az elfogyasztott sütemény összetételére.

Mostanában ez a kedvenc sütink: krémes, szétomlik a szájban, és fantasztikus az illata. Még egy hét múlva is puha...lenne, ha maradna belőle addig. :)

Mostanában sokszor kísérletezek egészségesebb alapanyagokkal.
Ez a sós ropogtatnivaló olyan finom, hogy azonnal ide kívánkozott, a diétás receptek közé, és verhetetlenül viszi az aranyérmet.

Az alaptészta elkészíthető csonthéjas gyümölcsök darálékával is. Én most a mandulát választottam, de dióval, mogyoróval, sőt kókusszal is süthető. Ha más-más formákat választunk a kiszúráshoz, a kínálatunk sokféle sütemény hatását fogja kelteni, pedig az alap ugyanaz.

Nagyon szeretem a friss gyömbér ízét. Sikerült úgy eltalálnom az arányokat, hogy határozottan felismerhető legyen ennek a csodálatos fűszernek a citromra emlékeztető, enyhén csípős aromája.

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!